Riverside Clubhouse: Mixed Use Development

Riverside Clubhouse is a new community centre at Avon Park, Stratford-upon-Avon, providing a bar, restaurant, offices and conference facilities. Sylva was commissioned to provide a full structural and civil engineering package and oversee the construction.

The building is situated upon the banks of the river Avon in a high risk flood plain, demanding that it was raised well above any potential flood levels. 15m deep reinforced concrete piles were used to give a very strong foundation, which minimised excavations and the associated impact on the beautiful site. The steel transfer structure was designed with smooth circular steel columns, and no internal cross bracing, to offer minimal resistance to the passage of flood waters.

The building is constructed from timber in many forms. A Russian logshell build system is used for the majority of the external walls and this is mated to a heavy timber frame carpentry system, very similar to those found in historic green oak construction. These traditional solid timber components were integrated with modern structural timber composites and glulam timber portal frames sourced from Germany.

The project gave the opportunity to apply structural engineering based on UK, European and international standards. Integrating these, and in some cases working with Russian colleagues to seek translations and test data, was no small undertaking. Fortunately engineers, designers and manufacturers shared a passion for the project and it became an exemplar for collaborative working.

Sylva undertook site supervision from groundworks through to completion of the timber build, providing details and drawings as issues were found and overcome on site. While our Russian may not have improved much during this process, we did enjoy working with the international team on site. The building was completed in late 2014 and has already hosted a number of weddings and other social events.

Share this content


 
PEFC
Ejot
Citu
PEFC
Ejot
Citu
PEFC
Ejot
Citu